Deset korisnih i manje poznatih iPhone trikova: Olakšaj si svakodnevicu u par klikova

#Tips&Tricks
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 18.06.2024.
Trikovi za iPhone

Koliko god koristiš iPhone, velika je vjerojatnost da ne znaš za sve korisne trikove i značajke. A otkrivanje trika koji ti štedi vrijeme i živce uvijek izaziva osjećaj zadovoljstva.

Nakon što smo prošli mjesec pisali o tome kako da ti baterija na iPhoneu duže traje, sada ti otkrivamo 10 trikova uz koje ćeš izvući maksimum iz svog pametnog telefona.

1. Prepoznavanje biljaka ili životinja

Znaš li da iPhone ima značajku koja može prepoznati biljke ili životinje s tvojih fotografija? Samo klikni na gumb „Info“ na dnu zaslona, a ako tvoj iPhone prepoznaje o čemu se radi, na dnu fotografije pojavit će se simbol sa zvjezdicama. Osim što ćeš saznati o kojoj se biljci ili životinji radi, možeš i potražiti više informacija na internetu.

2. Uspavljivanje uz bijeli šum

Tvoj iPhone može postati prijenosni uređaj koji proizvodi bijeli šum i uspavljuje te.

Ovu značajku pronađi u postavkama pod Pristupačnost -> Audio i video -> Pozadinski zvukovi i odaberi između zvukova kao što su more, kiša i potok

3. Siri ti može čitati

Otvori aplikaciju Safari pa izgovori komandu za Siri: „Read this“ ili „I want to listen to this page“.

Umjesto ovoga možeš i dodirnuti gumb aA na lijevoj strani adresne trake i kliknuti na Listen to Page ili Slušaj stranicu.

4. Uklanjanje pozadine s fotografija

Pronađi fotografiju u galeriji koju želiš uređivati, zatim dulje drži prst na njoj. Potom će ti se pojaviti izbornik Brze radnje -> Ukloni pozadinu. iOS će stvoriti duplikat tvoje originalne fotografije bez pozadine pa je možeš nastaviti uređivati u drugoj aplikaciji.

5. Kopiranje ili prevođenje teksta pomoću kamere

Otvori kameru i usmjeri leću mobitela prema bloku teksta koji želiš prevesti. U donjem desnom kutu pojavit će ti se ikonica s tri crte u kvadratu. Dodirni ikonu i ona će odabrati tekst koji možeš kopirati, pretražiti na internetu, prevesti ili podijeliti s nekim.

6. Dešifriranje ikona za njegu odjeće

Ako se mučiš s razumijevanjem simbola s etiketa na tvojoj odjeći, neka iPhone odradi posao umjesto tebe. 

Ne moraš preuzimati nijednu aplikaciju, već samo fotografirati etiketu. Zaim klikni na gumb Info na dnu zaslona pa na Look Up Laundry Care (Potraži održavanje rublja). Rezultati će ti pokazati što svaka oznaka znači pa ćeš osigurati pravilnu brigu o svojoj odjeći.

7. Brže fotografiranje uz kratice

Ako želiš što prije okinuti fotku, možeš otvoriti kameru jednostavnim povlačenjem prsta ulijevo na zaključanom zaslonu. Osim toga, možeš fotografirati pritiskanjem tipke za glasnoću s bočne strane tvog iPhonea. Povlačenjem tipke Shutter ulijevo snimaš više fotografija u nizu, a dužim pritiskanjem gumba Shutter snimaš video bez potrebe za prelaskom u video način.

8. Sortiranje popisa namirnica

U aplikaciji Podsjetnici možeš organizirati svoje popise. Primjerice, pri izradi novog popisa kod Vrste popisa odaberi namirnice s padajućeg izbornika. Dok dodaješ različite stavke na popis, aplikacija ih automatski razvrstava u kategorije pa tako npr. jaja stavlja pod mliječne proizvode, jaja i sir.

9. Zaključano privatno pretraživanje

Ako ne koristiš Safari 15 minuta, tvoj iPhone može zahtijevati provjeru autentičnosti prije prikazivanja tvog privatnog pretraživanja. To je zgodna značajka ako tvoj pametni telefon često koriste djeca ili druge osobe, a želiš zadržati neke navike pretraživanja za sebe.

Ako želiš omogućiti ovu značajku, otvori Postavke, zatim Safari i uključi Traži Face ID za otključavanje privatnog pretraživanja.

10. Ograničenje upotrebe za određene aplikacije

Ako svakodnevno satima skrolaš po Instagramu ili TikToku, možeš uključiti postavku koja ti ograničava pristup tim aplikacijama. U postavkama klikni na Vrijeme korištenja zaslona, a zatim na Dodaj ograničenja. Tamo možeš odabrati cijelu kategoriju aplikacija, npr. društvene mreže, ili možeš postaviti ograničenja za određene aplikacije tako što ćeš odabrati kategoriju, a zatim i aplikacije unutar te kategorije. Klikni na Dalje u gornjem desnom kutu pa odaberi koliko vremena dnevno želiš koristiti određenu aplikaciju. Ako se želiš nagraditi dodatnim minutama ili satima preko vikenda, možeš to učiniti klikom na Prilagodi dane.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Navijanje uz televizor

Sve teme

Navijaj kao nikada dosad: Tri prijedloga za drugačije praćenje Eura 2024.

Danas službeno počinje Europsko prvenstvo u nogometu, događaj kojem se vesele milijuni obožavatelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. 

Hrvatska reprezentacija lovi svoju prvu medalju na Euru, a zahvaljujući uspjesima na prethodna dva Svjetska prvenstva, očekivanja nikad nisu bila tako visoka.

Izvanredan nogomet traži i izvanredno navijanje. A ako ovoga ljeta želiš navijati u potpuno drukčijem okruženju nego dosad, donosimo ti nekoliko prijedloga. Uključili smo i popratni sadržaj poput podcasta u kojem sportski stručnjaci pretresaju sve detalje o utakmicama s Eura.

Zamijeni televizor projektorom

Utakmice više ne moraš gledati na malom ekranu na kojem se jedva razaznaju brojevi dresova. Uz prijenosni projektor možeš pretvoriti svoju dnevnu sobu, dvorište ili bilo koju prostoriju u privatno kućno kino i navijati uz vrhunsku sliku i zvuk.

Doživi nogomet na novoj razini i ne guraj se pred ekranom s ostalim ukućanima i prijateljima. Osjećaj se kao da si na samom terenu uz ekstra veliku sliku u fantastičnoj rezoluciji bez kašnjenja.

Požuri i već danas zgrabi vrhunski Xiaomi Mi Smart Projector 2 po super cijeni.

Gledanje utakmica na otvorenom

Kada poželiš gledati utakmice s društvom na otvorenom i osjetiti pravu euforiju, zaputi se na zagrebački Bundek gdje će se od 14. lipnja do 14. srpnja održavati Baš Naš Food&Ball festival. 

Osim nastupa popularnih glazbenika poput Grše, Songkillersa i Cubisma, čeka te vrhunska gastro ponuda koju potpisuje chef Melkior Bašić, kao i prijenosi utakmica uživo koje omogućava A1. Na festivalu će se prikazivati sve utakmice Europskog prvenstva, dok će se samo one na kojima igra hrvatska reprezentacija prenositi sa zvukom.

Foto: Baš Naš/Instagram


Osim toga, u A1 zoni možeš na PlayStationu zaigrati prigodne nogometne videoigre poput EA Sports FC 24. Isprobaj i igru s VR naočalama koja spaja stvarnost i virtualnu stvarnost, a vodi te na stadion dok postupno postaješ avatar i ne vidiš stvaran prostor oko sebe.

Imat ćeš priliku i odmjeriti snage u napucavanju lopte sa Silvijem Marićem, Dinamovom legendom i bivšim hrvatskim reprezentativcem.

Euro specijal najgledanijeg nogometnog podcasta

Od 13. lipnja do 15. srpnja ne propusti A1 Euro 2024 specijal - posebne epizode A1 nogometnog podcasta. Voditelji Milan Stjelja, Filip Brkić i Silvio Marić u svakoj epizodi specijala ugostit će dvije legende domaćeg nogometa, od trenera i nogometaša do komentatora.

A1 Euro 2024 specijal prati uživo u 20:30 sati na sljedeće datume: 13. 6., 18. 6., 21. 6., 23. 6., 27. 6., 28. 6., 3. 7., 4. 7., 8. 7., 11. 7., 13. 7., 15. 7.

Osim vrhunskih grafika za analizu utakmica koje osigurava SofaScore, dodatan razlog za praćenje podcasta uživo je sudjelovanje u zanimljivom nagradnom natječaju. U 10 epizoda podcasta, za vrijeme trajanja Europskog prvenstva, možeš osvojiti vrhunski Hisense televizor.


Započni još jedno nezaboravno ljeto uz nogometnu euforiju, bilo da utakmice pratiš sa stadiona, kod kuće ili na otvorenom.

Foto: Getty Images/Podcast inkubator

Robotski usisavač

Sve teme

Gadgeti koji olakšavaju i obogaćuju svakodnevicu: Četiri uređaja u koja se isplati uložiti

Kako se tehnologija infiltrirala u sve pore života, sve je teže odoljeti gadgetima koji olakšavaju i obogaćuju svakodnevicu. Uz jednostavno upravljanje u nekoliko klikova, nude i brojne druge prednosti koje mogu unaprijediti tvoj dom

Danas postoji pametna verzija gotovo svakog kućanskog uređaja, a u nastavku ti predstavljamo one u koje se isplati uložiti.

Friteza na vrući zrak (air fryer)

Posljednjih godina prava senzacija u kuhinji postao je air fryer, odnosno friteza na vrući zrak u kojoj možeš skuhati gotovo sve. 

Osim što dobivaš zdravije obroke jer koristiš minimalnu količinu ulja, obroci su u prosjeku 1,5 brže gotovi nego u pećnici. Uz automatske programe lako podešavaš vrijeme, temperaturu i protok vrućeg zraka.

Robotski usisavač

Ako želiš automatizirati svoj dom i smanjiti broj kućanskih poslova, onda je robotski usisavač idealan pametni uređaj za tebe. Upoznaj novu eru čistoće i pusti da robot obavi posao umjesto tebe.

Osim toga, većina novijih robotskih usisavača mapira tvoj dom i automatski planira najučinkovitiji način usisavanja. Uz moćno usisavanje, uglavnom i peru podove, čime osiguravaju vrhunske rezultate čišćenja.

Prijenosni projektor

Voliš filmske večeri, ali ne voliš krcata kina? Pretvori svoj dnevni boravak u kućno kino uz prijenosni projektor, pozovi društvo i iskusi čaroliju velikog platna u svome domu.

Gledaj omiljeni sadržaj preko cijelog zida i uz minimalnu buku. Osim toga, možeš prilagoditi udaljenost projekcije za sliku, bilo da gledaš filmove, sportske prijenose ili igraš videoigre.

Pametna kamera

Iskusi budućnost pametnog nadzora i maksimalnu sigurnost uz pametnu kameru. Prati što se sve događa u tvome domu ili vikendici putem svog pametnog telefona i dobivaj obavijesti o neobičnim aktivnostima.

Pametne kamere korisne su i za praćenje aktivnosti kućnih ljubimaca, a zahvaljujući dvosmjernoj komunikaciji čak možeš uplašiti provalnike.

Želiš jedan od ovih uređaja? Odaberi jedan od naših internet paketa i može biti tvoji po super cijeni.

Foto: Getty Images