Izvuci maksimum iz svog mobitela: Osam korisnih i manje poznatih značajki Samsung mobitela

#Tips&Tricks
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 11.07.2024.
Korisne značajke Samsung mobitela

Nakon što smo prošlog mjeseca pisali o iPhone trikovima, sada ti donosimo više o korisnim i manje poznatim značajkama na Samsung mobitelima.

Budući da Samsung pametni telefoni imaju pregršt korisnih funkcionalnosti, takva količina može ti otežati njihov pronalazak. Zato brojni trikovi ostaju neiskorišteni pa ne možeš izvući pun potencijal iz svoga uređaja.

U ovom blogu donosimo ti osam najkorisnijih trikova na Samsung mobitelima koji će poboljšati tvoje korisničko iskustvo, povećati razinu sigurnosti i olakšati život.

1. Podigni telefon za pokretanje

Tvoj mobitel može prepoznati da ga podižeš pomoću ugrađenog senzora, što znači da možeš odmah otključati uređaj, bez potrebe za pritiskanjem gumba za uključivanje.

Omogući tu značajku odlaskom u Postavke -> Napredne značajke -> Pokreti i geste pa uključi opciju Podigni za pokretanje.

2. Brže pokretanje kamere

Pokreni kameru na svom Samsungu bez otključavanja uređaja. Otiđi u Postavke -> Napredne značajke -> Bočni gumb i uključi Dvostruki pritisak. Nakon toga iz izbornika odaberi Brzo pokreni kameru pa fotkaj još brže.

3. Produlji vijek trajanja baterije

Maksimiziraj trajanje baterije na svome Samsungu u nekoliko klikova. Uđi u Postavke -> Baterija -> Štednja baterije. Tamo odaberi opciju Ograniči aplikacije i početni zaslon. Time se tvoj mobitel ograničava na odabrane aplikacije, pozadina postaje crna i zaustavljaju dodatne značajke poput rubnih ploča (edge paneli).

4. Sakrij privatne albume

Jedna od najboljih značajki aplikacije Galerija je mogućnost skrivanja albuma s osjetljivim sadržajem. To možeš učiniti otvaranjem aplikacije, klikom na karticu Albumi pa izbornika s tri točke. Potom klikni na Sakrij albume i odaberi sve albume koje želiš sakriti.

5. Automatsko brisanje screenshotova

Snimke zaslona (screenshotovi) koje dijeliš s drugima pohranjuju se u tvojoj Galeriji i zagušuju je. Tvoj mobitel može automatski brisati zajedničke snimke zaslona radi uštede prostora. Otiđi u Postavke -> Napredne značajke -> Snimke i zapisi zaslona i odaberi Izbriši nakon dijeljenja.

Da bi značajka radila, trebaš podijeliti snimku zaslona s alatne trake koja se pojavljuje odmah nakon što je uhvatiš. U suprotnom će snimka zaslona biti spremljena u tvojoj Galeriji kao i obično.

6. Pokreni SOS bljeskalicu

Samsung pametni telefoni dolaze sa skrivenom SOS bljeskalicom koja ti omogućuje da privučeš pozornost kada se izgubiš ili trebaš pomoć

Prvo otiđi u Postavke -> Zaslon pa uključi Rubne ploče. Uđi u taj izbornik pa klikni na Ploče i odaberi Alati.

Nakon toga otvori svoju rubnu ploču povlačenjem ručke sa strane zaslona prema unutra. Prijeđi prstom po ploči dok ne dođeš do ploče Alati, a nakon toga dodirni izbornik s tri točke na vrhu ploče i odaberi Svjetiljka. Dodirni gumb svjetiljke da je uključiš, a na dnu će se pojaviti SOS gumb koji trebaš kliknuti za početak slanja SOS signala.

Imaj na umu da ne možeš kontrolirati intenzitet svjetline kada je SOS značajka aktivna jer bi to smanjilo vjerojatnost da će te pomagač vidjeti.

7. Automatiziraj svoj mobitel

Načini rada i rutine (nekadašnji Bixby Routines) po mnogima su najpodcjenjenija značajka na Samsung mobitelima. Pomoću nje postavljaš naredbe koje tvoj mobitel automatski izvršava na temelju postavljenih uvjeta kao što su vrijeme, lokacija ili status uređaja. Značajci pristupi odlaskom na Postavke -> Načini i rutine.

8. Prilagodi zvuk svome sluhu

Ako kvaliteta zvuka na tvom Samsungu nije po tvojoj mjeri, uvijek možeš prilagoditi zvučni profil uređaja. Idi u Postavke -> Zvukovi i vibracija -> Kvaliteta zvuka i efekti -> Prilagodi zvuk.

Klikni na Testiraj moj sluh, a zatim na Započni za početak testiranja i zabilježi kada čuješ zvučni signal. Nakon što završiš s testom, daj naziv svome zvučnom profilu i pritisni Spremi za kraj.

Foto: Unsplash

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Robotski usisavač

Sve teme

Gadgeti koji olakšavaju i obogaćuju svakodnevicu: Četiri uređaja u koja se isplati uložiti

Kako se tehnologija infiltrirala u sve pore života, sve je teže odoljeti gadgetima koji olakšavaju i obogaćuju svakodnevicu. Uz jednostavno upravljanje u nekoliko klikova, nude i brojne druge prednosti koje mogu unaprijediti tvoj dom

Danas postoji pametna verzija gotovo svakog kućanskog uređaja, a u nastavku ti predstavljamo one u koje se isplati uložiti.

Friteza na vrući zrak (air fryer)

Posljednjih godina prava senzacija u kuhinji postao je air fryer, odnosno friteza na vrući zrak u kojoj možeš skuhati gotovo sve. 

Osim što dobivaš zdravije obroke jer koristiš minimalnu količinu ulja, obroci su u prosjeku 1,5 brže gotovi nego u pećnici. Uz automatske programe lako podešavaš vrijeme, temperaturu i protok vrućeg zraka.

Robotski usisavač

Ako želiš automatizirati svoj dom i smanjiti broj kućanskih poslova, onda je robotski usisavač idealan pametni uređaj za tebe. Upoznaj novu eru čistoće i pusti da robot obavi posao umjesto tebe.

Osim toga, većina novijih robotskih usisavača mapira tvoj dom i automatski planira najučinkovitiji način usisavanja. Uz moćno usisavanje, uglavnom i peru podove, čime osiguravaju vrhunske rezultate čišćenja.

Prijenosni projektor

Voliš filmske večeri, ali ne voliš krcata kina? Pretvori svoj dnevni boravak u kućno kino uz prijenosni projektor, pozovi društvo i iskusi čaroliju velikog platna u svome domu.

Gledaj omiljeni sadržaj preko cijelog zida i uz minimalnu buku. Osim toga, možeš prilagoditi udaljenost projekcije za sliku, bilo da gledaš filmove, sportske prijenose ili igraš videoigre.

Pametna kamera

Iskusi budućnost pametnog nadzora i maksimalnu sigurnost uz pametnu kameru. Prati što se sve događa u tvome domu ili vikendici putem svog pametnog telefona i dobivaj obavijesti o neobičnim aktivnostima.

Pametne kamere korisne su i za praćenje aktivnosti kućnih ljubimaca, a zahvaljujući dvosmjernoj komunikaciji čak možeš uplašiti provalnike.

Želiš jedan od ovih uređaja? Odaberi jedan od naših internet paketa i može biti tvoji po super cijeni.

Foto: Getty Images

Kako produljiti trajanje baterije na iPhoneu

Sve teme

Želiš da ti baterija na iPhoneu duže traje? Uz ova četiri savjeta ćeš to postići

Kako svaka nova serija iPhonea postaje sve brža, veća i bolja, isto vjerojatno očekuješ i od trajanja baterije. Zato baterija kod većine modela traje oko jedan dan ili malo više, uz redovitu upotrebu.

Ali što ako jednu večer zaboraviš napuniti svoj iPhone? Ili ako si na putovanju i iscrpiš bateriju do krajnjih granica, ali želiš da još malo potraje? Puno je scenarija u kojima ti je potrebno da ti baterija duže potraje, a u nastavku ti donosimo četiri savjeta uz koja ćeš to postići.

Isključi aplikacije u pozadini

U postavkama svog iPhonea potraži „Osvježavanje aplikacija u pozadini“ i isključi aplikacije koje se ne trebaju stalno osvježavati u pozadini sustava.

Ali pripazi koju aplikaciju isključuješ jer onda nećeš dobivati njihove notifikacije, ali ćeš uštedjeti bateriju. Primjerice, ako isključiš Instagram, TikTok ili WhatsApp, neće ti dolaziti obavijesti i možda ćeš propustiti poruke koje ti pristižu.

Isključi Siri

Ako ne koristiš značajku „Hey Siri“, isključi je jer tvoj iPhone onda neće stalno slušati za Siri zapovijed i tako ćeš uštedjeti bateriju.

U postavkama pronađi „Siri i pretraživanje“ i odaberi „Isključi“. A ako želiš ponovno uključiti Siri, uvijek ti je dostupna držanjem gumba za zaključavanje.

Nemoj zatvarati sve aplikacije

Iako ti se ovaj savjet možda čini kontroverznim, Apple je u iOS-u usavršio multitasking. Točnije, aplikacije koje se ne koriste u pozadini jednostavno su stavljene u stanje mirovanja, sve dok se ponovno ne otvore.

Dakle, ako želiš uštedjeti bateriju na svom iPhoneu, upamti da ne moraš zatvoriti aplikacije jer ti to uz bateriju, troši vrijeme i resurse.

Uključi Low Power Mode

Ako ti je postotak baterije manji od 20 posto, a nisi ni blizu punjača, još uvijek možeš produljiti rad mobitela. Za početak možeš uključiti Low Power mode i tako smanjiti svjetlinu zaslona, optimizirati performanse uređaja i ograničiti mnoge aktivnosti koje se odvijaju u pozadini na tvom mobitelu.

Kada ti razina baterije dosegne 20 i 10 posto automatski ćeš dobiti upit o uključenju značajke Low Power Mode, ali možeš je omogućiti kad god želiš. Pronađi ga u postavkama pod izbornikom „Baterija“ i uključi ga. Ova značajka automatski se isključuje kad napuniš iPhone do 80 posto ili kada je ručno isključiš u spomenutom izborniku.

Foto: Getty Images